Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Víte mě je to vlastně jedno, co bude s mým tělem po smrti - když si tady někdo chce prodlužovat život a pokračovat v tomto zoufalství, tak ať si klidně něco vezme.

1 0
možnosti
MM

Jasně, chápu. Někomu je jedno, jaké má auto, někomu je jedno co se děje v politice, někomu je jedno jak bude naloženo s jeho tělem.

To je normální. Každý máme jiné priority.

0 0
možnosti
MJ

Hmm

Ten rozdil v grafu je zarazejici a podle meho presahuje bezne rozdili mezi lidmi v sousedicich statech. Proto mam jedno mozne vysvetleni. Mozna by stalo za to toto vysvetleni prezkoumat.

Jako priklad uvedu Slovensko. Na slovensku je zakon, kde je kazdy "by default" darcem organu po smrti. To znamena, ze kazdy obcan ktery zemre, ztraci kontrolu nad svim telem a stat (zdravotnici) muzou rozhodovat o tele podle uvazeni.

Tohle pravidlo muze byt napadnuto bud pozustalymi, nebo clovek musi jeste pred smrti pozadat o zachovani sveho tela po smrti.

Tady podle me nastupuje psychologie. Lide povazuji z moralniho hlediska za horsi, kdyz jejich ROZHODNUTI vede k spatnemu zaveru, nez jejich NECINNOST (nerozhodnuti).

Takze kdyz cloveka postavite pred rozhodnuti, tak zacne zmatkovat. Kdyz rozhodnete za nej, tak to tolik neresi a kdyby neco, tak se neciti tak moralne odpovedny, byt to logicky nedava smysl.

Tedy ja tvrdim, ze ty dramaticke rozdily nejsou v pristupu lidi, ale v legislative ktrera ma pak zasadni vlyv na tuto statistiku.

Muze na tom neco byt?

0 0
možnosti
MM

Už to přezkoumávali. Ten rozdíl je do očí bijící. Výsledek všechny překvapil.

Rozeberu to na blogu v úterý. Jen na okraj u nás a na Slovensku se souhlas získává jiným způsobem, než v uvedených zemích. U nás je to jaksi zautomatizováno.

0 0
možnosti
LW

No já myslím, že rozhodování jestli darovat či nedarovat orgány je jednoduchý: Ublíží mi nějak, když i po smrti kuchnou ledvinu? Ne. Může ta ledvina někomu zachránit nebo zlepšit život? Ano. Odpověď je tedy jasná po pár vteřinách. Ano darovat. Samozřejmě uvažuji o dárcovství po smrti. Kdybych měl darovat ještě za svého života, rozhodování by určitě bylo mnohem složitější.

0 0
možnosti
MM

No - asi to tak jednoduchý není, když se Rakušáci a Němci liší v názorech o 88%.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS