eMoucha

Každý z nás se rozhoduje nejlépe, jak umí.  Tak proč při stejných výchozích podmínkách jsou někteří daleko úspěšnější než druzí?

Mnozí ekamarádi mi říkají, že se s tím výběrem elektromobilu moc mažu. Prostě si mám nachystat peníze, počkat na nějakou skvělou akci, nebo mně oni sami dohodí nějakou skvělou koupi.

Zjistil jsem však, že “akce“ nevedou k nejlepší koupi. Mnohá zklamání z předchozích nákupů mi také ukazují, že je lepší nekoupit dobře, než nakoupit špatně.   

Proto je můj blog tak zdlouhavý – postupně ukazuji metody a techniky, které vedou ke dobré volbě (jestli je to však ta nejlepší volba, to je vždy otázka). A tato "správná volba" může pro každého jedince znamenat jiný výsledek.

Dnes Vám dám zajímavý příklad. Řešení a praktické použití však umístím na blog až den poté. Bude to takový příběh na dvě části – takový malý seriál. Zvídavý člověk si ověří ten správný výsledek až druhý den - pokud ho tedy někdo neprokecne v diskuzi.

Představte si, že sedíte ve vlaku a ten jede krásnou krajinou. Ten vlak má elektrickou lokomotivu a dvanáct vagónů. Každý vagón (i lokomotiva) má dva podvozky o dvou nápravách (celkem 8 kol na vagón).

Čtvrtý vagón je poštovní. Všemi vagóny se dá procházet, kromě čtvrtého. Sedmý vagón je jídelní. Vy sedíte v desátém vagónu proti směru jízdy. Naproti Vám, na sedadle 29 sedí moucha.  Vlak jede z města A do města B a cestou staví ve dvou stanicích. První stanice je ve vzdálenosti sedmdesáti kilometrů od města, druhá stanice je od první ve vzdálenosti čtyřiceti kilometrů a od města B je vzdálená třicet kilometrů. Jakmile vlak vyjel ze stanice A, moucha okamžitě začala létat ve vagonu od stěny ke stěně třicetikilometrovou rychlostí. Za hodinu se jí podaří dostat se do jedenáctého vagónu a zbytek cesty létá rychlostí 12,34 km/hod. Je totiž už trošku unavená, chce se jí spát a tak zíííívááá. Za dvě hodiny je vlak v cílové stanici. Otázka zní. Kolik kilometrů uletěla moucha?

Může vyřešení této úlohy zlepšit vaši schopnost se správně rozhodovat?

To poznáte zítra, když zaměníme mouchu za reálný příklad z Vašeho života.

Řešení se pokusím umístit na blog ve čtvrtek, přesně v 12:34 hod.

Autor: Mirek Matyáš | středa 4.4.2018 10:11 | karma článku: 10,95 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Mirek Matyáš

Mám ho … ale dalo to fušku

30.11.2021 v 10:01 | Karma: 19,18

Mirek Matyáš

Zvracející Ostravačky

7.10.2021 v 7:00 | Karma: 13,07