Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mám ho … ale dalo to fušku

Proběhla spousta událostí, o kterých jsem chtěl psát. Setkání EV v Pelhřimově, Brněnský elektročtvrtek, závod elektrovozů, e-Salon, setkání blogerů … Jedna událost ale trumfla vše. Mám ho – konečně. 

Po roce hledání jsem našel dodavatele energie, který mi nejvíce vyhovuje. Koncem minulého roku jsem začal hledat vhodného dodavatele pro náš RD i pro firmu. Něco z toho, jak jsem studoval faktury, oslovoval dodavatele, dělal statistiky - jsem napsal i na blog. Volalo mi několik ekamarádů s otázkou: Našels? Je dobrej? Můžeš mi ho doporučit? Donedávna jsem musel odpovídat záporně. Ne, zatím nevím… Stále se nemohu rozhodnout…

Doba se změnila. Na jižní Moravě řádilo tornádo, MŽP vyhlásilo nové dotace, do toho problémy s dodávkami všeho druhu – hodně mi to usnadnilo rozhodování. Dnes již mám jasno. Trh se pročistil, to také pomohlo. Ani ne to, že padli někteří dodavatelé, ale spíše jednání mnohých zůstavších.

Představte si, jak jsme začínali před rokem. Se statistikami, korespondencí a vyhodnocením mi pomáhala kolegyně. Obvolali jsme spoustu dodavatelů, poslali jim faktury, smlouvy …

Oslovili jsme i různé srovnávače – co jsme jich jen na internetu našli. Tarifo cosi, nějak srovnáno, ušetřisi … ani si ty názvy nevybavuji. Co nám řekly srovnávače? Zajímavě nám doporučili jen jednoho dodavatele, který měl dražší cenu než náš současný a ani podmínky nebyly nějak moc extra výhodné. Co však bylo skvělé, byla provize pro ty srovnávače – což mi posléze sdělila jedna známá, která u nich kdysi pracovala.

Celé moje snažení tak směřovalo k tomu, se úplně odstřihnout od dodavatelů a zajistit si nezávislost na dodavatelích el. energie. Sice by to bylo nákladné, ale dle výpočtů a dlouhodobých statistik by to šlo.

To ale bylo ještě před konferencí v Boskovicích v září 2021. Tam jsem se z přednášky L. Niedermayera dozvěděl, že topení plynem do budoucna stejně nemá moc význam, protože ceny plynu budou stále vzrůstat a všechny procesy, při kterých vzniká CO2 budou zatíženy dodatečnou částkou na technologie, které ten vyprodukovaný CO2 budou zase stahovat zpět z atmosféry.

Možná to zní složitě, ale místo topení plynem, budu muset namontovat tepelné čerpadlo. Z toho plyne jediné. Nedokážu se odpojit od dodavatele el. energie, protože v zimě RD jinak než pomocí elektřiny nevytopím - a soláry to prostě nedají.

A nyní si představte tu situaci. Od začátku roku sháníme solidního dodavatele nejen pro nás, ale i pro partu cca 200 elektromobilistů, kteří řeší podobné problémy.

Oslovení dodavatelé nás prakticky nechtějí a zdvořile nás odmítají. Občas nás pozvou na jednání, probereme co a jak – a to je vše.

Výsledek jednání? Nové klienty, co moc počítají a mají zvláštní nároky nepotřebují. "Naše cílovka je konzervativní zákazník, kterému dnes uděláme skvělou nabídku s fixací na dva roky a pak u nás zůstane už napořád, děj se, co děj." - alespoň takhle jsem to z těch jednání pochopil. 

Vrcholem byl oblastní ředitel, který by rád „naši skupinu“ převedl za výhodných podmínek pod firmu jeho kolegy. K našemu překvapení to byl zcela jiný dodavatel, než kterého sám zastupoval. Prostě komedie.

Ještě že se trh pročistil, hodně lidem to otevřelo oči. No a co se teprve dělo potom!

Podívejte se, jaký email dostal jeden z mých kolegů (který má na střeše RD malou FV elektrárnu) od OTE (Operátor trhu s energiemi).

Dobrý den,

v souvislosti s ukončením činnosti některých obchodníků s elektřinou (např. BOHEMIA ENERGY entity s.r.o. a dalších subjektů)  upozorňujeme výrobce energie z podporovaných zdrojů, kteří měli s těmito obchodníky uzavřenou smlouvu o výkupu elektřiny, aby neprodleně vyhledali jiného obchodníka (např. podle seznamu držitelů licencí na obchod s elektřinou na webových stránkách Energetického regulačního úřadu) a uzavřeli s ním novou smlouvu, jinak těmto výrobcům hrozí neoprávněná dodávka do elektrizační soustavy.

Upozorňujeme, že podle zákona č. 165/2012 Sb., se provozní podpora nevztahuje na elektřinu z podporovaných zdrojů v případě neoprávněné dodávky elektřiny do elektrizační soustavy.

S pozdravem Tým POZE, OTE, a.s.

 

Spousta lidí si totiž neuvědomila, že jestliže jim skončil dodavatel a oni spadli pod DPI, tak sice spadli jako odběratelé, ale ne jako dodavatelé. A tak se vlastně stali černými dodavateli elektrické energie.

Pokuta cca. 1.750,- Kč (neověřená částka – pouze z doslechu z telefonního rozhovoru s DPI) za jednu načerno dodanou kWh.(jestli mi to někdo v diskuzi může upřesnit, budu rád)

Myslíte si, že je to sranda? Není. Znám několik majitelů „mikrozdrojů“, kteří svoji fotovoltaickou elektrárnu raději vypnuli, než aby čelili riziku nutnosti uhradit pokuty v likvidačních částkách. Nyní hledají odběratele, který by jim „zlegalizoval“ dodávky do sítě – ale vůbec to není jednoduché. Nesmyslné výkupní ceny, nesmyslné podmínky. Mohou přijít o dotace, jestliže neuzavřou včas smlouvy? Kdo ví… ale zpět k dodavateli, kterého hledám.

Představte si takového typického elektromobilistu (jestli tedy něco takového vůbec existuje).Jeden elektromobil v domácnosti, na střeše fotovoltaika – tak 8 kWp a ve sklepě baterky cca 15 kWh.

Hybridní měnič mu umožňuje při výpadku sítě vydržet bez připojení na el. síť zhruba dva dny (v úsporném režimu) a také načerpat do baterií elektřinu v době nízkého tarifu (noční proud) a tak se vyhnout odběru za vysoké ceny.

Do elektromobilu čerpá po většinu roku elektřinu, jen když svítí sluníčko. A elektřinu, kterou nespotřebuje a ani ji nemá kam dát, tak tu dodá do sítě za nízký peníz, nebo prostě nastaví systém tak, aby do sítě nic nedodával (a má klid). Prostě řídí si odběr i spotřebu tak jak potřebuje.

Toto je ovšem za situace, kdy máte pevnou cenu el. energie. Co se takhle řídit cenou trhu?

Pro představu uvádím dnešní ceny elektrické energie, které lze nalézt vždy jeden den dopředu na OTE.

Za tyto ceny nakupují obchodníci s elektřinou – NEJEDNÁ CE O CENY PRO KONCOVÉ UŽIVATELE!!! (V této ceně nejsou zahrnuty ani různé poplatky co máte na faktuře – poplatky za jistič, obnovitelné zdroje, přenos el. energie… )

Představte si dodavatele energie, který Vám však umožní nakupovat elektřinu za tyto ceny (+ nějaký přiměřený poplatek).

Vaše průměrná spotřeba RD je 10 kWh za den. Dnes, když pravděpodobně nebude moc svítit sluníčko – načerpáte do plna baterii od druhé ranní do šesté hodiny – cca za 2,60 Kč (za 1 kWh) + poplatky. To Vám stačí v klidu na celý den. Ušetříte? No jistě, vždyť spotřebováváte elektřinu z baterií, kam jste si ji uložili za tu nejnižší možnou cenu!

Pomůže to stabilizaci sítě? No jistě!

Zlevní to el. energii i pro ostatní? No jistě!

Vždyť nebudete odebírat v době od 15 do 21 hod, kdy je po elektřině nejvyšší poptávka a je tudíž nejvyšší cena (nižší poptávka = nižší cena). Možná si řeknete, že jedna fotovoltaika s baterií to nespasí, ale co třeba 10 takových systémů (FV+BAT+ EV). Nebo třeba ta naše parta dvouset elektromobilistů (tj. 200 x 10 kWh = 2 MWh). Nebo třeba 1 000 takových systémů … tak dobře 10 000  = 100 MWh. Kolik že mají Dlouhé stráně?

A nyní se na to podívejme ještě jinak. Představte si dodavatele elektrické energie, který Vám umožní energii nejenom nakoupit za spotové ceny, ale i prodat. A vy samozřejmě budete prodávat tehdy, když cena bude nejvyšší – tedy mezi 16 a 19 hod.

Jak velkou si domů pořídíte baterku?

No zatím dodavatel, kterého jsem vybral, neumí úplně vše z toho, co jsem popsal. Ale věřím, že připravovaný zákon o komunitní energetice posune jeho možnosti tam, kam potřebuji. Tam kam mi to dává smysl.

Žehrat na to, že energie je drahá, že nemůžeme jinak než napálit v režimu DPI ceny na trojnásobek a na druhou stranu házet klacky pod nohy těm, co si chtějí postavit FVE na střechu a když už ji mají tak dělat obstrukce při výkupu el. energie. Nabízet jim směšných pár desetníků za 1 kWh… Nejedná se náhodou o nejziskovější firmy v ČR? Jak trefně poznamenal kolega Lojza – jen kdyby u té hostiny s BE tak nemlaskali.

Dnes to byl zajímavý článek. Možná jste dočetli až sem proto, abyste se dozvěděli jméno dodavatele, kterého jsem vybral a který mi časem umožní vše to, co jsem popsal. „Ale my na blozích nemůžeme ani naznačovat ...“

Autor: Mirek Matyáš | úterý 30.11.2021 10:01 | karma článku: 19,18 | přečteno: 1130x
  • Další články autora

Mirek Matyáš

Komunitní energetika se plíží

V roce 2024 nás čeká velká změna na trhu s energiemi a s elektřinou zvlášť. Je to jako vždy, někomu energie zdraží, někomu zlevní. Záleží na každém, jak se ke změně postaví.

3.1.2024 v 10:10 | Karma: 9,65 | Přečteno: 481x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Matyáš

Moje osobní válka je reakcí na komedii kolem Ukrajiny

Jakkoliv je situace uvnitř Ukrajiny šílená tragédie, kolem to už tak nevypadá. Komedií jsou reakce mnohých ostatních zemí.

26.2.2022 v 8:28 | Karma: 22,51 | Přečteno: 1293x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Matyáš

Jak jsem nekoupil fotovoltaickou elektrárnu

Jestliže chápete elektromobilitu jako soubor technologií využívajících elektrickou energii, tak fotovoltaická elektrárna sem bezpochyby patří.

27.1.2022 v 9:47 | Karma: 24,35 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Matyáš

Zvracející Ostravačky

Je skvělé jezdit elektromobilem, ale proč to EU chce po všech? Proč si každý nemůže koupit to, co chce? Je to kvůli tomu, abychom dýchali čistší vzduch, nebo spíš chce EU zničit náš automobilový průmysl?

7.10.2021 v 7:00 | Karma: 13,07 | Přečteno: 699x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Mirek Matyáš

Jak je to nyní s podporou fotovoltaiky na rodinné domy?

No zatím přesně nevíme, jen tušíme, že to bude lepší než minulá výzva. Dnes se na to pokusím jít jinak. Místo lamentování jak by - co by za 20 let kdyby ... se pokusím udělat reálný příklad, jak to by to mohlo být již za dva týdny.

29.9.2021 v 9:33 | Karma: 14,87 | Přečteno: 921x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:02

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1166x
Technik, konzultant, obchodník - již 30 let.

Na služebních cestách najeto přes 150.000 elektrických km.

Elektromobil vnímám jako TŘEŠNIČKU na dortu elektromobility - té se věnuji v projektu www.mala-elektromobilita.cz

Seznam rubrik