Sazby a tarify

11. 02. 2021 0:41:27
Pokud někdo uvažuje o tom, že by postupně nastoupil do té „elektromobility“, je obvykle nejlepší začít tím, že si zjistí, jaký je stav, kde se nachází nyní.

Když je dobře udělaná fotovoltaika, její návratnost se pohybuje od 5 do 15 let. Což je skvělé, málo jaká investice má takhle rychlou návratnost. Nehledě na to, že i kdyby ta návratnost byla 15 let, pořád je to investice - která na tom domě zůstane = dojde ke zhodnocení nemovitosti.

Než se dostaneme k výběru dodavatele, je vhodné zjistit, jak člověk může snížit náklady elektrické energie co nejvíce, ještě před tím, než se definitivně rozhodne pro změnu dodavatele. Když se vhodně a dobře zvolí sazba a také dodavatel, lze běžně uspořit 20% nákladů na elektřinu a ve výjimečných případech je to i 50%. Je to ale trošku kontraproduktivní. Čím levnější máte elektřinu a čím je Vaše sazba výhodnější – tím bývá návratnost FV delší.

V ČR lze získat pro domácnost několik sazeb. Jsou to D01d, D02d, D25d, D26d, D27d, D57d a D61d.

Většina sazeb Vám umožňuje používat zvýhodněnou cenu za elektrickou elektřinu.

Jedná se o tzv. nízký tarif (NT). Tento nízký tarif lze čerpat v předem určených časech. Pro nízký tarif zlidověl pojem „noční proud“. To ovšem platilo hlavně v minulém století, kdy se spínaly hlavně bojlery a akumulační kamna. Dnes je noční proud spínán v „dlouhých časech“ i ve dne – viz grafy. ČERVENÁ = vysoký tarif (VT), ZELENÁ = nízký tarif (NT)

Graf: Sazba D01d (D02d) - tato sazba neumožňuje využití nízkého tarifu.

Graf: Sazba D25d - tato sazba umožňuje, využití nízkého tarifu po dobu 8 hodin.

Graf: Sazba D57d - tato sazba umožňuje, využití nízkého tarifu po dobu 20 hodin.

Elektřinu, kterou odeberete v čase nízkého tarifu, máte většinou za zvýhodněnou cenu. Také „doprava“ této elektrické energie bývá v době NT výrazně levnější.

Než si blíže popíšeme jednotlivé sazby, je vhodné zmínit důležitou skutečnost, ze které jsou mnozí překvapeni. Jestliže používáte nízký tarif (např. při sazbě D25d - bojler), tak vám za nízkou cenu jede nejenom bojler, ale i ostatní domácí spotřebiče.

Je to vlastně tak, že např. RD máte připojený stále na tu stejnou síť, přes jeden elektroměr. Pomocí speciálního signálu, který je „namodulován“ přímo na napětí 230V elektroměr zapne počítání v nízkém tarifu. Velmi zjednodušeně by se dalo říct, že když je tento signál přítomen – a máte patřičnou sazbu, jedete za levno a když je tento signál nepřítomen, počítá Vám elektroměr vysokou sazbu – za více peněz.

Signál, kterým se toto přepínání řídí, se nazývá HDO (Hromadné Dálkové Ovládání).

Přítomnost tohoto signálu zajistí nejenom to, aby elektroměr počítal v nízkém tarifu, ale i to, že relé, které se řídí HDO signálem „připne“ k síti určené spotřebiče – v našem případě bojler. A jak již bylo řečeno – všechny ostatní spotřebiče zůstanou připojeny, takže jedou také na levný „noční proud“.

Jistě Vás nyní napadlo, že by bylo nejvhodnější zařídit to tak, aby i ty ostatní spotřebiče jely pouze v době, kdy jedete na noční proud. Hodně byste tak ušetřili. Je to tak, ale není to tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jednoduše se nastaví dobíjení elektromobilu v době nízkého tarifu. Samozřejmostí jsou bojlery a akumulace, horší je to s pračkou, myčkou, ale co taková televize, internet, světla ... ?

Z předchozích grafů je zřejmé, kdy domácnost jede na nízký a vysoký tarif. Grafy jsou pro aktuální období pro okres Brno-venkov. V rámci rozložení spotřeby pro celou ČR má totiž každý okres vlastní systém, kdy se spouští nízký a vysoký tarif. Toto se však mění 4 krát do roka tak, aby to energetikům pomohlo se stabilizací odběrů v elektrické síti.

ČR je rozdělena na tři distribuční území: EGD (EON), ČEZ a PRE.

Jak je to ve vašem okrese s „nočním proudem“ se můžete podívat přímo na:

EGD (dříve EON): https://www.egd.cz/vyhledat-casy-hdo-pro-vasi-lokalitu-stara-verze

ČEZ: https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zakazniky/spinani-hdo

PRE: : https://www.predistribuce.cz/cs/potrebuji-zaridit/zakaznici/stav-hdo/

Na stránkách distributora se dá nastavit i to, aby Vám - když dojde ke změně časů – poslal distributor tento údaj emailem.

Když byste se chtěli podívat na časy, jek je to například na Brně-venkov, tak signál pro D25d je A1B6DP5 a signál pro D57d je A3B7DP1. Odkaz na stránky je ZDE.

Pro zajímavost jsem přidal celodenní graf odběru našeho RD (ze středy 10. 02. 2021). Dům byl přes den prakticky prázdný, nenabíjel se elektromobil a fotovoltaika nejela, jelikož měnič (zařízení, které dělá střídavých 230V ze stejnosměrného napětí z fotovoltaických panelů) je zapůjčen kolegovi na jeho elektrárnu k testování. Já se domů vrátil v 21 hod a další dva členové rodiny asi v 19:30 hod.

Přes den nejela pračka ani myčka. Spotřebu dělaly: lednička, mraznička, kombinovaná lednička, plynový kotel, rychlovarná konvice, bojlery 10l, 120l, 180l (objemem si nejsem zcela jist) a potom nějaký ten PC, monitor, routery, wi-fi, kopírka, tiskárna, nabíjení mobilu a notebooku, světla (většinou zářivky, nebo LED), no a samozřejmě zařízení jedoucí ve stan-by režimu. Jela sice malá testovací elektrárna s mikroměniči (500 Wp, grid-on), ale jelikož tento den zrovna padal sníh a bylo pošmourno, tak FV vyrobila pouhých 143 Wh elektrické energie.

Na to, že byl dům prakticky prázdný, tak spotřeba 24,4 kWh energie je celkem masakr.

V některém z příštích blogů „rozpitvám“ celý odběrový graf na jednotlivé spotřebiče. Zatím všichni, co tento podrobný graf viděli, byli velmi překvapeni, když zjistili, co tvoří hlavní spotřebu našeho domu.

Distribuční sazby:

D01d (jednotarifní) - Odběrné místo s nižší spotřebou elektřiny (Chata, garáž, malé domácnosti/ malé byty)

D02d (jednotarifní) - Pro klasickou domácnost s běžnými spotřebiči (pračka, lednička, myčka ...)

D25d (dvoutarifní) - Odběrné místo s akumulačními spotřebiči, např. ohřev vody - bojler, případně akumulační kamna. Nízký tarif v délce 8 hodin za den.

D26d (dvoutarifní) - Sazba pro akumulační topení. Nízký tarif v délce 8 hodin za den.

D27d (dvoutarifní) - Sazba pro elektromobil. Nízký tarif v délce 8 hodin za den.

D57d (dvoutarifní) - Sazba pro domácnosti, které používají k vytápění elektrickou energii (Elektrické topení – přímotopy, tepelné čerpadla, elektrokotel, podlahové vytápění – elektrické) Nízký tarif v délce 20 hodin za den.

D61d (dvoutarifní) - Víkendový režim (chata, chalupa – nízký tarif je o víkendu)

Poznámka: starší tarif D35d, D45d a D56d byl nahrazen tarifem D57d.

Tarify D35d, D45d a D56d již nelze sjednat, avšak u některých historických smluv (do 01. 04. 2017) se s nimi můžete setkat. Proto jen pro pořádek:

D35d – elektrické topení (Nízký tarif - 16 hodin.)

D45d – přímotopy (Nízký tarif - 20 hodin.)

D56d – tepelné čerpadlo (Nízký tarif - 22 hodin.)

Jestliže Vás po tomto článku napadla myšlenka o rychlé a výrazné úspoře za elektrickou energii pomocí změny tarifu, je to skvělé. Proč platit zbytečně víc. Není to však tak jednoduché. Pro každou sazbu potřebujete spotřebiče, které Vás opravňují tuto sazbu využívat. K žádosti o změnu sazby je třeba předložit revizi o tom, že je předmětný spotřebič namontován. Jestliže uvažujete o změně sazby, doporučuji se obrátit NE na dodavatele elektrické energie, ale na vašeho elektrikáře, který Vám poradí a pomůže s vyřízením.

Nicméně znám případ, kdy kolega dělal rekonstrukci topení a pro jistotu si nechal namontovat i elektrokotel. Zatím používá starý plynový kotel – do doby než přestane fungovat. Elektrokotel má pět let a ještě ho nezapnul. Samotná změna sazby mu ale na kotel již ušetřila. Už ho má zaplacený. A mnohem víc. Před rokem koupil elektromobil a sazba D57d mu ho umožňuje nabíjet 20 hodin denně za levno.

Jak říká můj kolega – elektromobilista, to je spoustu přemýšlení, ale pak to může fungovat skvěle.

Snažil jsem se sazby a tarify popsat trošku lidsky. Mám zkušenost, že nejsou ke snadnému pochopení a se zájemci o elektromobilitu se k tomuto tématu vracíme i několikrát. U sazeb a tarifů existuje samozřejmě více nuancí, ty jsou však spíše na odborná fóra. Stejně tak jako sazby pro podnikatele.

Jestliže máte nějaké dotazy, neváhejte využít diskuzní fórum. No a příští čtvrtek se podíváme na výběr dodavatele elektrické energie a na jejich srovnání. Nebudu nic skrývat, čeká nás masakr.

Autor: Mirek Matyáš | čtvrtek 11.2.2021 0:41 | karma článku: 15.41 | přečteno: 1324x

Další články blogera

Mirek Matyáš

Komunitní energetika se plíží

V roce 2024 nás čeká velká změna na trhu s energiemi a s elektřinou zvlášť. Je to jako vždy, někomu energie zdraží, někomu zlevní. Záleží na každém, jak se ke změně postaví.

3.1.2024 v 10:10 | Karma článku: 9.65 | Přečteno: 473 | Diskuse

Mirek Matyáš

Moje osobní válka je reakcí na komedii kolem Ukrajiny

Jakkoliv je situace uvnitř Ukrajiny šílená tragédie, kolem to už tak nevypadá. Komedií jsou reakce mnohých ostatních zemí.

26.2.2022 v 8:28 | Karma článku: 22.51 | Přečteno: 1293 | Diskuse

Mirek Matyáš

Jak jsem nekoupil fotovoltaickou elektrárnu

Jestliže chápete elektromobilitu jako soubor technologií využívajících elektrickou energii, tak fotovoltaická elektrárna sem bezpochyby patří.

27.1.2022 v 9:47 | Karma článku: 24.06 | Přečteno: 1248 | Diskuse

Mirek Matyáš

Mám ho … ale dalo to fušku

Proběhla spousta událostí, o kterých jsem chtěl psát. Setkání EV v Pelhřimově, Brněnský elektročtvrtek, závod elektrovozů, e-Salon, setkání blogerů ... Jedna událost ale trumfla vše. Mám ho – konečně.

30.11.2021 v 10:01 | Karma článku: 19.18 | Přečteno: 1130 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1572 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 93 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1165

Technik, konzultant, obchodník - již 30 let.

Na služebních cestách najeto přes 150.000 elektrických km.

Elektromobil vnímám jako TŘEŠNIČKU na dortu elektromobility - té se věnuji v projektu www.mala-elektromobilita.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...