Jak padá Lístek?

5. 02. 2018 8:08:08
Je zase první pondělí v měsíci a tak na blog umístím další údaje o tom, jak padají ceny ojetých elektromobilů. Minule byl ten nejdražší, nyní dáme ten nejprodávanější.

Údaje o vývoji cen elektromobilů shromažďuji už více než rok. Budou mi sloužit při rozhodování o tom, jaký elektromobil pořídíme pro firmu. Nyní už vím, že nám elektromobil vyhovuje. Že má levnější provoz než spalováky, a má pro nás určité výhody a také nedostatky. Ale celkově je pro nás přínosem.

Už tedy není aktuální otázka, jestli elektromobil ano nebo ne. Už je potřeba vybrat ten nejvhodnější.

Proto ty údaje o vývoji cen. Je pro nás výhodnější koupit nový, nebo ojetý? S dlouhou zárukou, nebo bez záruky? VW, Nissan, BMW nebo Teslu? Třeba bude do půl roku něco výhodnějšího - možná. Někde jsem slyšel, že časem bude i elektrická Škoda.

Při zvažování pro a proti se snažím přihlížet ke všem dostupným informacím. Čerpám z několika zdrojů. Nejprve od prodejců – ty jsou nejrůžovější. Vše je skvělé, úžasné a lepší než u konkurence (celkem je chápu – jsou na to školení) - ale snažím se mít od těchto jejich her odstup.

Dále jsou zajímavé informace uvedené na různých fórech po celém světě.

Informace od samotných uživatelů - z první ruky, ty jsou velmi důležité. Jsou však viděny jinou optikou než mojí. Jsou ovlivněny předchozími zkušenostmi uživatelů, a ty jsou jiné než moje. Proto nové podněty cítí jinak, než bych je cítil já a i jejich reakce na ně jsou jiné, než by byly moje.

Nakonec jsou tu moje vlastní zkušenosti – ty jsou nejdůležitější, nepřenositelé.

Naštěstí minulou sobotu proběhla Česká Sibiř – elektromobilistická rallye – a ta je vždy hlavně o zkušenostech. Pobavil jsem se s několika majiteli Leafů.

Letošní Česká Sibiř byla super. Měl jsem možnost vyzkoušet si hned několik elektromobilů a promluvit si s jejich majiteli. MIA byla roztomilá, ZOE mě příjemně překvapila a z řízení Tesly pomocí autopilota jsem roztřesený ještě dnes. Jak mi potvrdil i její majitel, není moc jednoduché věřit robotovi v pravotočivé zatáčce na běžné silnici, když v protisměru jede jeden kamion za druhým. Za týden bych si prý ale zvykl.

Na srazu jsem měl i grafy Leafu, a tak jsme probírali, proč Tesla tak padá a Leaf se stále drží a ještě další odchylky v grafech a číslech, které nejsou až tak zřejmé.

Ale zpátky k Lístku (Leaf = česky List). Na toto téma jsem s jejich majiteli prohovořil několik hodin. Jaké jsou ty nejdůležitější informace?

Leaf je perfektní, skvělé a pohodlné auto, které vypadá divně (to ale elektromobilisté moc neřeší).

Ojetý Leaf může být dobrá volba – když máte štěstí. Leaf do roku 2014 – nebrat (mají starý typ baterky – nejsou moc dobré do tepla) – i rok 2014 je lepší projet diagnostikou – jak na tom jsou.

Největší problém je servis. Nejhorší je, když majitel vozidla ví více než autorizovaný servis. Jsou servisy, kterým je lepší se vyhnout (to asi platí u všech značek). Nejlepší informace získáte na fórech, je dobré se tam přihlásit jako aktivní člen. Velmi přínosná jsou ruská a ukrajinská fóra, kde hodně věcí dělají „na koleně“ – asi jako u nás.

Je dobré se vyhýbat servisům, když chcete vědět jak je na tom baterka. Za spousu peněz vám dají protokol, na kterém je pět hvězdiček (jako že dobrý). Když si ale na internetu koupíte krabičku se SW, tak si to změříte sami a je to trošku jinak.

Na dobrém servisu se Leafisté neshodli, no alespoň vím, kam určitě nejezdit. Budu si ale muset tyto čerstvé informace přefiltrovat vlastní optikou. Je možné, že jsem narazil na takové negativní informace na servis hned u několika majitelů Leafů? No nevím, neptal jsem se u těch, kterých je to první automobil. Většinou už několikátý a tak mají bohaté zkušenosti i se servisem u jiných značek a najeto několik stovek tisíc kilometrů. U elektromobilistů to není tak, že člověk udělá autoškolu a jde si koupit elektromobil. Alespoň já se s nikým takovým nesetkal.

Nedalo mi to a zavolal jsem dalším Leafistům, co říkají na servis. Žádné potěšující zprávy. Co na spalováku řeším jednou návštěvou, tady na to potřebuji dvě až tři. Když chcete kvalitní servis, na který jste zvyklí od spalováků, zajeďte si do zahraničí. Naštěstí to nemám na Slovensko příliš daleko. Někteří mi ale říkali, že jsou celkem spokojeni, ale jezdí na servis po zkušenostech jinam, než kde auto koupili. Tam je to prý už ok.

Většinou jsem ale story o servisech vnímal tak, že problém není v samotném servisu, ale hlavně v komunikaci. Takže je to o lidech, se kterými se elektromobilisté v servisech potkávají.

Nemění se přijímací technici moc často? Jsou to kvalitní a dobře zaplacení odborníci? Věřte, že nová křiklavě signálová nálepka pod kapotou elektromobilu o tom, aby si řidič pravidelně kontroloval hladinu oleje v motoru, může elektromobilistu značně rozhodit. Co s tím autem v tom servisu vlastně dělali? Nezaplatil jsem jim zbytečně něco navíc? Není to tak trochu šaškárna?

Co je pro mě velmi důležité je to, že by do toho šli všichni znovu, jen by přivítali větší baterku. Funguje tady sice jeden z mentálních klamů (vlastnický), ale i tak dobrý. O mentálních klamech a způsobech, jak ovlivňují naše volby, to bude zase příště.

A ceny? Zatímco před měsícem jsem byl překvapen, jak ceny ojeté Tesly klesají (za rok o jednu třetinu), u Leafu nic. Před rokem byla cena elektromobilů Leaf (vybraných podle mých vlastních kritérií) 11 464 Euro (všechny ceny uvádím s DPH), a k 31. 1. 2018 to bylo 12 416 Euro.

Popis: ceny v EURO s DPH, časový úsek 12/2016 - 01/2018

Jak je z grafu vidět, nedošlo prakticky k žádnému poklesu, cena se pořád motala kolem hodnoty 11 500 Euro, až v lednu 2018 skočila na hodnotu 12 416 Euro (nejvíce za celé sledované období). Přitom se jedná o auta se „starým typem“ baterky. To jsem ale před rokem ještě nevěděl. I nájezdy jsou velmi dobré. Dokonce postupně klesají. Průměrný rok výroby je 2012 - a držel se po celou dobu - každý měsíc.

Z toho je vidět, že elektromobil Leaf je „držák“ a kdybych kupoval ojetý - a neměl při koupi vyloženě smůlu, budu spokojen. Největším problémem zřejmě bude sehnat na servis někoho, komu důvěřuji a kdo mne neoškube.

Jedna z teorií, proč poslední měsíc ceny vzrostly, může být i to, že se nyní starší Leafy moc neprodávají, jelikož majitelé těch starých čekají na nový typ. Ten bude na evropském trhu dostupný v únoru/březnu (2018) a u nás v červnu/červenci. Tuším, že se na něj budu moci kouknout už koncem března na Ampéru. Tak uvidíme v následujících měsících, jak nám to pohne grafem.

A jaká čísla zajímají Vás? Který elektromobil mám dát do grafů příští měsíc?

PS: Jen tak ze zvědavosti jsem se pokusil do mých podmínek zadat Leafy s rokem výroby 2014 a výš. Cena poskočila o 1 500 Euro, což stále není moc za funkční elektromobil s 24 kW baterií (reálný dojezd v létě je 120 – 160 km – podle zkušeností řidiče a v zimě, když v elektromobilu jede i topení tak 100 – 120 km).

Autor: Mirek Matyáš | pondělí 5.2.2018 8:08 | karma článku: 13.39 | přečteno: 473x

Další články blogera

Mirek Matyáš

Komunitní energetika se plíží

V roce 2024 nás čeká velká změna na trhu s energiemi a s elektřinou zvlášť. Je to jako vždy, někomu energie zdraží, někomu zlevní. Záleží na každém, jak se ke změně postaví.

3.1.2024 v 10:10 | Karma článku: 9.65 | Přečteno: 473 | Diskuse

Mirek Matyáš

Moje osobní válka je reakcí na komedii kolem Ukrajiny

Jakkoliv je situace uvnitř Ukrajiny šílená tragédie, kolem to už tak nevypadá. Komedií jsou reakce mnohých ostatních zemí.

26.2.2022 v 8:28 | Karma článku: 22.51 | Přečteno: 1293 | Diskuse

Mirek Matyáš

Jak jsem nekoupil fotovoltaickou elektrárnu

Jestliže chápete elektromobilitu jako soubor technologií využívajících elektrickou energii, tak fotovoltaická elektrárna sem bezpochyby patří.

27.1.2022 v 9:47 | Karma článku: 24.06 | Přečteno: 1248 | Diskuse

Mirek Matyáš

Mám ho … ale dalo to fušku

Proběhla spousta událostí, o kterých jsem chtěl psát. Setkání EV v Pelhřimově, Brněnský elektročtvrtek, závod elektrovozů, e-Salon, setkání blogerů ... Jedna událost ale trumfla vše. Mám ho – konečně.

30.11.2021 v 10:01 | Karma článku: 19.18 | Přečteno: 1130 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 93 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1166

Technik, konzultant, obchodník - již 30 let.

Na služebních cestách najeto přes 150.000 elektrických km.

Elektromobil vnímám jako TŘEŠNIČKU na dortu elektromobility - té se věnuji v projektu www.mala-elektromobilita.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...